Фото без опису

  У районі вже розпочалася зернозбиральна кампанія. Для аграріїв це відповідальний період, водночас, як і для вогнеборців, адже через високу температуру та посушливу погоду будь-яка необережність у місцях збирання зернових може призвести до виникнення надзвичайних ситуацій та пожеж.

  Підтвердженням цьому є низка випадків займань на хлібних масивах по всій країні лише останніми днями.

  Так, 19 липня о 15:08 до Служби порятунку "101" у Борзнянському районі надійшло повідомлення про пожежу посівів озимої пшениці на полі приватного підприємства "Артанія Агро", що поблизу с. Адамівка. На місце події оперативно прибуло відділення 24-ої Державної пожежно-рятувальної частини м. Борзна у складі 3 чоловік особового складу та 1 одиниці спеціальної техніки. Вогнеборці о 15:32 загоряння локалізували, а о 15:38 остаточно ліквідували. На полі загальною площею 237 га вогнем знищено посіви на площі близько 8 га.

  Цього ж дня о 15:45 надійшло повідомлення про загоряння поблизу с. Оленівка посівів ячменю на полі ТОВ "Агро-Регіон Борзна", а о 15:55 про пожежу поблизу м. Борзна посівів озимої пшениці на полі СТОВ "Авангард". Вогнеборці ДСНС о 16:12 та о 16:50 займання ліквідували. Вогнем знищено близько 0,3 га озимої пшениці та близько 15 га ячменю на корені.

  Тож, з метою попередження та недопущення виникнення подібних випадків, Носівського районного сектору Управління ДСНС України у Чернігівській області активно проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу в місцях збирання врожаю на території всієї країни.

 Зокрема, 21 та 22 липня, провели інформаційний пожежно-профілактичний рейд у місцях збирання врожаю, провели інструктажі з правил пожежної безпеки для працівників  агропідприємств. Нагадали аграріям, що основними причинами виникнення пожеж під час жнив є необережне поводження з вогнем, порушення правил експлуатації комбайнів, машин та агрегатів, а також випалювання стерні. Рятувальники під час бесід з працівниками сільгосппідприємств нагадали порядок дій у разі виникнення різноманітних надзвичайних ситуацій та вручили тематичні листівки з правилами безпеки, перевірили наявність первинних засобів пожежогасіння.

 Шановні громадяни! У період жнив потрібно особливо пильно слідкувати за дотриманням усіх правил протипожежної безпеки, а саме:

  • землероби, задіяні на роботах по збиранню врожаю, повинні пройти протипожежний інструктаж;
  • хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, степової смуги, автомобільних шляхів, і залізниць мають бути обкошені та оборані смугою не менше ніж 4 метра завширшки;
  • забороняється спалювання стерні та післяжнивних залишків;
  • техніка, задіяна під час збирання врожаю, має бути справною та укомплектованою сертифікованими вогнегасниками, заземлювальними металевими ланцюгами;
  • безпосередньо на хлібному масиві площею понад 25 га, з якого збирається врожай, необхідно мати напоготові трактор з плугом на випадок пожежі тощо.

Відповідальність, виконання та знання правил пожежної безпеки кожним громадянином під час жнивної кампанії,  — допоможуть вберегти хліб від вогню!

Пам’ятайте, якщо ви побачили загоряння на полях, не зволікайте, одразу телефонуйте до Служби порятунку за номером «101».

 

 

Андрій ШЕЛЕСТЮК,

начальник Носівського РС Управління

ДСНС України у Чернігівській області