Фото без опису

  Упродовж пожежонебезпечного періоду, коли коли суха рослинність спалахує від найменшої іскри, а пожежа за лічені хвилини здатна поширитись на великі території, знищуючи все на своєму шляху, фахівці Служби порятунку невпинно здійснюють інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення.

  Надзвичайники закликають громадян дотримуватися правил пожежної безпеки в екосистемах – не випалювати сухостій, минулорічне листя та сміття. Адже, як показує практика, люди нерідко нехтують цими правилами, наражаючи на небезпеку від пожежі не лише відкриті території, а й хлібні масиви, ліси та навіть житлові поселення.

  Так, для прикладу, 03 серпня о 10:11 до Служби порятунку у Ніжинському районі надійшло повідомлення про загоряння у смт Лосинівка по пров. Зелений на території одного з приватних господарств стерні на площі 0,5 га. На місці пригоди рятувальники виявили обгоріле тіло місцевого жителя, 1937 року народження. Скоріш за все, чоловік спалював сміття і поривами вітру вогонь перекинувся на стерню, яка залишилась після збирання зернових на сусідній ділянці. Він намагався загасити пожежу, проте надихавшись продуктів горіння знепритомнів і загинув.

  Також до Служби порятунку у Носівському району щодня надходять повідомлення по загорання сухої трави, сміття, залишків рослинності та пожнивних залишків (стерні), з початку пожежонебезпечного періоду на території району зареєстровано 21 пожежа, загальна площа пройдена вогнем становить 83,5 га, та найгірше внаслідок таких пожеж загинула 1 особа.

  Тож, фахівці Служби порятунку проводять активну превентивну роботу аби зарадити виникненню пожеж на відкритих територіях.

  Зокрема, протягом минулого тижня, провели інформаційний пожежно-профілактичний рейд та бесіди з населенням на протипожежну тематику. Рятувальники нагадали жителям м. Носівка та Носівського району основні правила пожежної безпеки, яких необхідно дотримуватись під час відпочинку на природі та при проведенні господарських робіт, пов’язаних з прибиранням врожаю. Велика увага при проведенні бесід була приділена забороні розводити багаття в лісі під час пожежонебезпечного періоду, забороні кидання недопалків та сірників в суху рослинність, залишення та спалювання сміття. Також громадянам нагадали про відповідальність, яка передбачена чинним законодавством за спалювання сміття та сухостою, та розповіли про можливі наслідки для навколишнього середовища від подібних злочинних дій. 

  Шановні громадяни! Будьте вкрай обережними, відвідуючи екосистеми: дотримуйтеся елементарних правил пожежної безпеки, а при виявленні займань на полях та відкритих територіях, негайно телефонуйте на номер екстреного виклику «101»!

 

 

Андрій ШЕЛЕСТЮК,

начальник Носівського РС Управління

ДСНС України у Чернігівській області