Фото без опису

«Найкращий соціальний захист людини – це робота»

Так на «круглому столі», що відбувся вчора в Коропській селищній раді, сказала директорка Чернігівського обласного центру зайнятості Людмила Ключник. Участь у заході взяли Коропський селищний голова Володимир Куніцин, представники служби зайнятості, громадських організацій, соціальні партнери, роботодавці, а також учасники бойових дій та переселенці. Говорили про шляхи вирішення проблем зайнятості саме цих категорій громадян.

За словами Людмили Ключник, на сьогодні служба зайнятості пропонує шукачам роботи тисячі вакансій у межах країни. Щоб знайти роботу, треба звернутися до найближчого центру зайнятості, незалежно від місця реєстрації, або скористатися онлайн сервісами (Єдиний портал вакансій https://jobportal.dcz.gov.ua/, чат-боти у Telegram https://t.me/DCZWorkNowBbot та Viber http://www.viber.com/dczworknowbot)

Тим, хто не може знайти роботу, в службі зайнятості радять пройти безкоштовне професійне навчання за сертифікатом і здобути затребувану професію чи підвищити кваліфікацію. Для учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни діє програма безкоштовної професійно-технічної освіти в ЦПТО ДСЗ.

Громадяни, не зареєстровані в службі зайнятості як безробітні, які мають професійну-технічну чи вищу освіту, можуть безоплатно отримати від служби зайнятості ваучер на навчання. Він видається певним категоріям громадян, зокрема і учасникам бойових дій та переселенцям. За ваучером можна здобути як робітничу професію, так і вищу освіту або підвищити кваліфікацію.

Допомагає служба зайнятості й тим, хто вирішив працювати на себе, а не бути найманим працівником. На започаткування або розвиток бізнесу за програмою «Власна справа» урядового проєкту «єРобота» можна отримати мікрогрант у розмірі від 50 до 250 тис. грн, а за програмою «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей» – від 250 тис. до 1 млн. гривень в залежності від кількості створених робочих місць.

Водночас для роботодавців діють компенсаційні програми за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, учасників бойових дій та за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю.

Також Людмила Ключник та Володимир Куніцин побували у Відокремленому підрозділі Чернігівської обласної організації Товариства Червоного Хреста України в Коропському районі, який опікується внутрішньо переміщеними особами. Крім того, відвідали місцеву підприємницю Ольгу Грицай, яка скористалася програмою «Власна справа» урядового проєкту «єРобота», виграла мікрогрант на відкриття дитячого розважального центру «Джунглі парк» і нині успішно працює.

Чернігівська обласна служба зайнятості